İSTANBUL ATAŞEHİR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ İLE SEKTÖRLER BULUŞMASI

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, Samsun programı kapsamında Mesleki Eğitim Merkezleri ile Sektörler Buluşması'na katıldı.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ İLE SEKTÖRLER BULUŞMASI

Mesleki Eğitim Merkezleri ile Sektörler Buluşması'nda bir konuşma yapan Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Türkiye'de mesleki eğitimin antidemokratik uygulamalara şahitlik ettiğini, katsayı uygulamasının 10 yıl boyunca sistemi tahrip ettiğini belirtti. 

Katsayı uygulaması sonucu akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitime gitmemeye başladığını, yavaş yavaş meslek liselerinin hiçbir liseye gidemeyen öğrencilerin kümelendiği bir okul türüne dönüştüğünü ve buralarda başarı beklentisinin düşerek disiplin vakalarının arttığını anlatan Özer, bunun sonucunda iş gücü piyasası temsilcilerinin de 'Aradığım elemanı bulamıyorum.' şikâyetleri başladığını ifade etti. 

2012 yılında uygulamanın kaldırılmasından sonra tahribatın etkilerinin bertaraf edilmesi için Millî Eğitim Bakanlığımızın büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Bakanımız Mahmut Özer, sözlerine şöyle devam etti: 

"Biz farklı bir şey denedik. Sektör temsilcileri yıllardan beri mesleki eğitim mezunlarını beklerken biz sektör temsilcilerini sistemin içine dâhil ettik. Gelin, eğitim süreçlerini birlikte düzenleyelim, müfredatı birlikte güncelleyelim, dedik.  Kısa sürede mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektörün güçlü temsilcileriyle iş birliklerini tamamladık. Yüzde 1'lik dilimden öğrenci aldı meslek liseleri. İşte bu, bir kırılmadır. 28 Şubat sürecinin akıntısını tersine çevirmiş olduk."

Mesleki eğitimde döner sermaye kapsamında yapılan üretim kapasitesinin de artırıldığını söyleyen Bakanımız Özer, "Göreve geldiğimiz zaman mesleki eğitimde yıllık üretim kapasitesi 200 milyonlar civarındaydı 3 bin 574 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin cirosu. 2021 yılını 1 milyar 162 milyon ile kapattık." dedi.

Döner sermaye kapsamındaki üretimin kalıcı beceriler sağladığını, öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini artırdığını ve bu üretimin sonucunda öğrencilerin üretime yaptıkları katkı oranında ücret aldıklarını hatırlatan Bakanımız Özer, "2021 yılında öğrencilerimiz, 1 milyar 162 milyondan 55 milyon lira pay aldılar. Öğretmenlerimiz de 112 milyon lira aldılar." diye konuştu. 

Kovid-19 salgınında ülkelerin parası olsa bile maske, solunum cihazı bulamadığını aktaran Bakan Mahmut Özer, bu dönemde mesleki eğitimin maskeden dezenfektana video laringoskoptan maske makinesine pek çok üretimi yapabildiğini ve çoğunlukla ücretsiz olarak  ihtiyaç noktalarına ulaştırıldığını kaydetti. Özer, şunları söyledi:

"Mesleki eğitim sadece iş gücü piyasasının ihtiyacını karşılayan bir eğitim türü değil, aynı zamanda Kovid 19 salgını gibi olağanüstü koşullarda üretim kapasitesini ülkenin lehine, devletinin milletinin lehine dönüştürebilen bir eğitim türü. Bu üretim kapasitesini fikrî mülkiyet ve sınai haklarla birleştirdik. Bir ülkenin kalkınmasında en önemli unsurlardan biri, katma değeri yüksek ürünleri üretebilme kapasitesidir. O da patentten, faydalı modelden, markadan geçer, tasarımdan geçer ve onların ticarileşmesinden geçer. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Külliye'de 50 AR-GE merkezimizin açılışını gerçekleştirdik.

Küçükbakkalköy Mah. Işıklar C. No1 Kat2 34758 Ataşehir / İSTANBUL - 0216 577518687 0216 5744994

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.